Klimataktivism och demokrati!

Vi var vid Gustaf Adolfs torg tillsammans med #FridaysForFuture till att börja med. Där träffade vi några trevliga amerikaner från New York, som har jobbat med ett ”klimatprojekt” tillsammans med Dramaten i Stockholm. De har tagit fram vittnesmål, tankar och känslor om klimatet från 77 personer från hela världen. Dessa berättelser har nu omvandlats till en teaterpjäs som hade premiär igår. Verkar väldigt spännande! Den visas hela maj på teatern, och man kan läsa mer om föreställningen i gårdagens DN (25/4).

Annars finns inte mycket att glädjas åt här i världen. Maskerade nazister anfaller människor på fredliga möten som handlar om högerextremism. Tre fick föras till sjukhus. Man hade slängt några rökbomber och slängt stolar på folk och pucklat på föredragshållaren. Några högerpolitiker jämför det med när klimataktivister har stört deras Moderat-möte i Malmö. (!!!) Man undrar hur många som fördes till sjukhus efter att Rebellmammorna hade sjungit sina sånger, och efter att några ungdomar hade avbrutit statsministern utan att ”vänta på sin tur”?

Nåväl… Statsministern har ändå ringt upp både Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledare och beklagat den allvarliga situationen. Det var ju anständigt av honom, men den politik regeringen för tillsammans regeringsunderlaget är sannerligen inte anständig. Det gynnar inte våra demokratiska rättigheter att yttra oss, när ministrar terrorstämplar klimataktivister, och relativiserar och likställer nazister med våldskapital, med fredliga klimataktivister som sjunger en sång.
Tidö-laget planerar att drastiskt minska anslagen till public service, i ”bästa värsta” Ungern-stil. Finns det någon ”äkta” liberal kvar i regeringen? 🙄

När statsministern passerade oss idag log han inte lika brett som han brukar. Kanske börjar det kännas jobbigt för honom att inget i hans politik gynnar klimatet, eller planeten. Kan man hoppas på att han har ett dåligt samvete?

Vi står kvar. Kanske kan vi en dag väcka det lilla statsministersamvete som tycks sova alltför gott?
Det skulle inge ett minimalt hopp.

God Helg! 💚🌍💚

Varje fredag vid Sagerska 11-12 med #peopleforfuture
Lördag 12-13, Medborgarplatsen, #SaturdaysForFuture

#AnydayForFuture

Lämna en kommentar

26 april, 2024 · 15:18

Klimataktivism och ministerstyre…

Först ”hängde” vi med våra yngre vänner i #FridaysForFuture vid Gustaf Adolfs torg och framför riksdagshuset, när de tog sin gruppbild. Som ni ser på banderollen i mitten, är det STOR ”Global klimatstrejk” nästa fredag, 19/4 – på Odenplan 10.00, närmare bestämt.

Kom då! Alla behövs!

Sen demonstrerade vi som vanligt utanför statsministerns bostad vid Sagerska tillsammans med #peopleforfuture, 11-12.

Regeringen håller på att sumpa alla chanser att nå de redan otillräckliga klimatmålen till 2030, och nu flaggar Naturvårdsverket för att regeringen även kommer att missa alla mål till 2045. Och det säger ju sig själv, att missar man det första målet, blir sannolikheten för att klara det andra minimal. Ju längre vi väntar, desto dyrare och svårare blir det. Men vad bryr sig väl klimatförnekarna i regeringsunderlaget om det?

I dagarna har en klimataktivist förlorat sitt jobb på Energimyndigheten, för att hon anses vara en säkerhetsrisk – inte av SÄPO utan av civilministern – eftersom hon har demonstrerat med rebellmammorna. Något hon hade berättat om redan innan hon fick jobbet. När ministern fick tips av den man som hade hennes jobb före henne – men som han inte fick behålla eftersom SÄPO ansåg att han vara en säkerhetsrisk (!) – gick ministern in och ”styrde upp det hela”, och dagen därpå fick hon sparken. Och regeringen signalerar därmed tydligt att ”du ska passa dig för att demonstrera för klimatet. Då förlorar du jobbet!”.
Jag trodde ministerstyre var olagligt.. 🙄

Se länk om aktion med rebellmammorna, 21/4!

När jag just hade hämtat mig från den nyheten, läste jag om Peter Kullgren, landsbygdsministern, som hade gått in och kampanjat för att Ungern och Sverige skulle rösta nej till Restaureringslagen i EU. Ungern hade tänkt rösta ja, men övertalades alltså av Sverige till detta naturvidriga beslut. Dessutom störde den svenska ministern den demokratiska ordningen i EU-parlamentet.

Det är tur att man är pensionär. Man har inget jobb att förlora som klimataktist.
Men vem vet? De kanske drar in pensionen? Man kan vänta sig vad som helst av den här opålitliga regeringen.

Men tillsammans blir vi starka!

Kom 19/4!
💚🌍💚

#AnydayForFuture

Lämna en kommentar

12 april, 2024 · 15:38

”Kulturtanteri” och ”klimatsynliggörande”

Mitt i denna flod av information om krig, mord på oskyldiga och klimatkrisens effekter på natur och samhällen, händer det att man får rensa hjärnan på allt det fruktansvärda med en kulturhändelse.

Vi hade fått biljetter till en operett på Folkoperan – Vita hästen. Den skrevs i en tid som liknar vår – 1930-tal, och beskriver tiden före första världskriget – som också liknar vår. I en tid av politiska spänningar, ekonomisk oro och militär upprustning, tycks människor behöva ett lustfyllt avbrott i vardagen. För vad skulle vi annars leva för?

Och lustfylld och rolig var föreställningen, med fantastiska sångare och skådespelare, med Jonas Karlsson som den allra mest lysande stjärnan, som fick oss att både skratta och gråta, men utan orkester och ensemble skulle han förstås stå sig slätt också. Som med allt ”grupparbete” är helheten det primära.

Jag tänker på hur det finns ”stjärnor” även inom klimatrörelsen, som drar med sig folk och gör oss alla mer engagerade. Det är de som syns. Men jag skulle också vilja att alla dessa människor som jobbar i det tysta också blev synliggjorda. Alla som gör något för att förbättra och förändra sin livsstil, eller som demonstrerar, eller organiserar olika former av aktioner och skriver brev till politiker och makthavare, till tidningar och organisationer. Människor som ordnar studiecirklar, eller helt enkelt pratar med sina arbetskamrater och sår frön här och var. Det finns tusen sätt att bidra på. Att själv ställa om och sluta flyga, börja åka kollektivt, sätta upp solceller på taket eller gå med i någon miljöorganisation.

Idag tänkte jag, att eftersom inte media synliggör alla dessa människors stora och små steg mot en omställning, måste vi kanske göra det själva. Varje gång vi har valt att demonstrera eller ta tåget i stället för flyget ut i Europa, berättar vi det på våra sociala media, för att sända en signal till andra att de inte är ensamma. Det är ju nämligen det som är problemet. Många människor tror att de är ensamma i sin oro för klimatförändringarna och låter sig antagligen slås ner av detta och känner att det är ingen idé.

Jag blir själv väldigt uppmuntrad av att läsa om andra människors initiativ. Då kan jag också stå ut med enstaka klimatförnekare som vi möter på en del demonstrationer. Och ibland räcker det ju att bara på plats räkna – en förnekare mot 14 demonstranter! 😏

Men ibland kan man behöva känna stödet även på nätet. Om man av olika anledningar inte vill eller har möjlighet att demonstrera med andra utan väljer egna sätt. Kanske behöver man bara läsa en bra bok i ämnet som man sen kan rekommendera. Något som sänder en signal, att ”det här intresserar mig”.

Som att jag har läst En jord för alla, och nu tänker jag läsa ”Tusen och en art”.

Och så kan man lägga till en hashtag, typ #synliggöraklimataktivitet.

Sen kan man gå på Folkoperan och se Vita hästen, eller vad man nu har mest glädje av, för tillfället.

Jag tror vi måste peppa varandra, men för att orka med det måste vi också pigga upp oss själva. Det ena ger det andra.

Ha det!

#AnydayForFuture #kulturtanteri

Lämna en kommentar

7 april, 2024 · 17:26

Att vänta på sin tur…

Först en tur till Gustav Adolfs torg för att demonstrera med #FridaysForFuture, där vi träffade Nya Zeeländare – dels en familj, och dels en man som var på resande fot, och gör allt för att ställa om till en hållbar livsstil – men de kände inte varandra innan de möttes på denna klimatdemonstration, lustigt nog. Också ett engelskt par hade letat sig hit.

Och så var det vi ”vanliga trofasta” på torget, och vid Sagerska, med #peopleforfuture, utanför statsministerns bostad. Där passerade också en holländare som hade varit på skidtur i Abisko och ytterligare en engelsktalande man (vars nationalitet jag inte uppfattade).

Sannerligen en ”global manifestation” i koncentrerad form. 😏
Men alla har vi den globala uppvärmningen som ett gemensamt problem, och vi har också det gemensamt att inga regeringar har tagit klimatkrisen på allvar, och heller inte dess effekter på våra samhällen.

I veckan har statsministern varit Lund på ett möte med studenterna där, och fick höra några sanningens ord om regeringens politik – både när det gäller Palestina-frågan, och om klimatet. Statsministerns kommentar var att ”det är ju bra med demokrati, men de ropar ju bara rakt ut och väntar inte på sin tur”.


Vi som har demonstrerat utanför hans bostad i fem år – och sedan hans tid vid makten, ungefär 1,5 år – väntar fortfarande på ”vår tur”, att få oss en pratstund med honom. De två tidigare statsministrarna har båda kommit ut för att samtala med oss.


Idag kom Ulf förbi igen, och kanske kunde han ha stannat till en liten stund för att säga mer än ”Hej”?
Men, nej…det var inte vår tur idag heller. Trots att vi står alldeles lugna och fina och ”gormar” inte några slagord alls, eller sätter oss i vägen framför hans dörr, utan hälsar bara artigt och trevligt på honom och hans säkerhetsvakter.

Så jag undrar – hur länge ska studenterna i Lund behöva vänta på sin tur? Finns det kölappar? Eller kanske vill han inte tala om den politik han för, eftersom han vet att den leder till en urusel framtid för studenterna i Lund och för all världens studenter? Kanske vill han helt enkelt smita undan sitt uppdrag? Så illa kan det väl inte vara?

God Helg! 💚🌍💚

9-12 varje fredag, på Gustaf Adolfs torg/vid Sagerska

12-13 varje lördag på Medborgarplatsen, med #SaturdaysForFuture

Vi ses!

Lämna en kommentar

5 april, 2024 · 15:30

Börja sopa!

Varje fredag står vi utanför statsministerns bostad, vid Sagerska, 11-12, med #peopleforfuture och de unga i #FridaysForFuture står (numera, när det är vägarbete på Mynttorget) på Gustaf Adolfs torg 9-12 i en, av polisen, tillståndsgiven demonstration.

Så att ni vet – så har vi gjort så i fem och ett halvt år. Det är inget som rapporteras om av media, eftersom det inte är spektakulärt eller ger några klick när Greta med vänner demonstrerar laglydigt. Media bryr sig heller inte om att rapportera från de stora globala strejkerna som Fridaysforfuture ordnar, som ändå brukar dra omkring 5-10000 pers i Stockholm och ännu fler runt om i världen.

Det är förståeligt att de unga klimatstrejkarna tröttnar på den så kallade vuxenvärlden, som aldrig tar sitt ansvar och agerar ”vuxna i rummet” och den döva och blinda regeringen, som negligerar inte bara klimataktivisters böner om att de ska lyssna på forskningen. De vägrar även att lyssna på det klimatpolitikiska rådets totalsågning av deras näst intill obefintliga klimatplan. Statsministern säger att det klimatpolitikiska rådet har andra ”åsikter” om vad som är rätt åtgärder.

Det handlar inte om åsikter. Det handlar om kunskaper som stödjer sig på evidensbaserad forskning. Men ”med berått mod” väljer den nuvarande kunskapsföraktande regeringen att bortse från allt vad forskning heter, och riskerar inte bara de ungas framtid, utan även vårt lands säkerhet, vår ekonomi, vår natur, den biologiska mångfalden – och när de utmålar dem som protesterar mot deras politik som terrorister och antidemokrater – riskerar de också vår demokratiska rätt att yttra oss, och visar med all tydlighet hur omoget och ansvarslöst de hanterar det som kommer att bli världens värsta kris, förr eller senare, och ju längre de väntar desto dyrare och mer riskfylld blir krisen.

Men man slipper inte städa om man hoppar över städningen en vecka. Dammet minskar inte av sig självt. Det blir värre om man inte åtgärdar saken. Men vad vet väl högerpopulister om städning? De är vana vid att sopa sanningen under mattan och dölja den väl.


Men ”försök inte lura oss, gossar! Vi inga konster tål.”

Börja sopa nu!
💚🌍💚

Lämna en kommentar

22 mars, 2024 · 16:37

Med rätt att demonstrera!

Det är inte demonstranters fel att antalet demokratiska länder blir färre i världen. Vi som demonstrerar för klimatet hyllar demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Vi har fortfarande rätt att demonstrera i Sverige, och den rätten tar vi oss när de folkvalda inte gör det de har lovat att göra. När de säger en sak före valet och gör en annan sak efter valet. I synnerhet det parti som klimatministern representerar – Liberalerna – som var tredje bästa klimatparti, enligt både Naturskyddsföreningen och WWF, före valet. Nu utför de det sämsta partiets politik, och är jätteglada att de kan komma överens med dem.


Det är ett svek av de folkvalda, och när de inte håller några löften över huvud taget, har vi inte bara rätt att demonstrera – det är vår plikt att föra naturens och djurens talan. Och barnens – de som ännu inte har rösträtt, men som ska ta hand om den ”smutsiga byk” som dagens politiker lämnar efter sig.

I gårdagens intervju med statsministern i programmet 30 minuter, hävdade han att vi i Sverige skulle bestämma över vår egen skog, och inte EU, som vill att vi ska låta skogen stå, som ”kolsänka”.


”Vi ska inte göra det som är bra för alla andra, men dåligt för oss”, sa han, och gav därmed det egoistiska moderata partiet det ansikte det alltid har haft. Att göra något för någon annan utan självisk baktanke, vore dem främmande. Men det mest beklämmande är att statsministern har inte ens kunskap om att det som är bra för alla andra, faktiskt är bra även för oss. Både på kort och lång sikt. Naturen själv är bäst på att ”läka sig själv”. Det är när den klåfingriga människan kommer och stör balansen, som det går åt pipsvängen!

Statsministern urskuldade sig med att han inte haft tid med klimatet, pga Ukraina, mm. Han har heller aldrig haft tid att prata med oss när vi demonstrerar utanför hans bostad. Han visar tydligt att vad som helst är viktigare än klimatet. Jag undrar vilka ursäkter han kommer med när det sen är för sent?
-”Vi såg det inte komma”, kanske?

Vi ses fredagar med #FridaysForFuture och #peopleforfuture på Gustaf Adolfs torg och vid Sagerska, från 9-12
och varje lördag med #SaturdayForFuture på Medborgarplatsen, 12-13.

Kom!
💚🌍💚

Lämna en kommentar

15 mars, 2024 · 15:06

Tiden går…

Tiden går, och fast den verkar svår….

… med plakat vi står –
tills vi får gråa hår – och de bär ut oss på bår –
men om vi når
målen att rädda klimatet,
kan det bli vår
i våra sinnen, och vi kan sen fira att den planet som är vår,
kan finnas i många år,
tack vare tjatet från alla unga, och en och annan senior,
om en bättre värld för alla. Då lägger vi ner plakatet,
rustar ner, och hatet
finns inte mer när alla får
en rättvis del av det som läggs på fatet,
och alla mår gott, så gott som det går.

    En liten ”önske-tänkar-vers”, denna fredag, när så många mörka moln skymmer sikten för det som ändå sker som är ljust. 😏

    EU-parlamentet har t.ex röstat igenom en restaurerings-lag för naturen, som visserligen vår regering kan sätta sig emot, men om naturen får chansen att jobba som den ska, med att fånga in och hålla koldioxid och andra växthusgaser på plats, på naturlig väg, är det mycket vunnet. Om vi inte motarbetar naturen gör den mycket av klimatarbetet helt gratis.
    Att träffa unga klimataktivister från Grekland, som letade efter Greta (vi kunde visa vägen), för att prata om sin kamp i Grekland, känns också som en ljuspunkt. Vi är inte ensamma. Klimatkrisen är global och vi måste samarbeta.

    Om regeringen – och världens makthavare – gör sitt jobb på rätt sätt, slipper statsministern se oss varje fredag utanför sitt fönster.
    Men vi ger oss inte förrän då!

    Varje fredag från 9.00 med #FridaysForFuture
    på Gustaf Adolfs torg,
    och från 11.00 vid Sagerska med #peopleforfuture

    Varje lördag 12-13 på Medborgarplatsen med #SaturdayForFuture

    Vi ses! 💚🌍💚

    Lämna en kommentar

    1 mars, 2024 · 15:27

    Vi är fler än vi tror…

    Vi är fler än vi tror, som tycker att det är viktigt med en bra klimatpolitik, och 69 % av jordens befolkning kan tänka sig att ge 1 % av sin inkomst till klimatarbete.
    86 procent tycker att politikerna behöver göra mer för att bekämpa klimatkrisen, men bara 43% tror att andra känner likadant.

    Vi ska inte låta oss luras av politiker och makthavare som försöker negligera och förminska människors oro för klimatet, så att vi ska tro att vi är ensamma om det, för enligt en internationell undersökning har det alltså visat sig vara precis tvärtom.
    Majoriteten av jordens befolkning vill att politikerna ska agera mera och inte mindre!

    I Sverige förlöjligas och hånas klimataktivister för att ”de står med plakat och skriker”, som klimatministern sa i utfrågning i TV igår. Hon tycker hon gör mycket mer nytta som klimatminister. Hon var väldigt nöjd med sig själv och sin egen politik, och att hon fått med till och med SD på sin politik. Men det kan ju inte vara så svårt eftersom den politiken i princip är SDs politik – att gynna bilisterna och att missgynna naturen – den biologiska mångfalden – och ytterligare spä på klimatförändringarna.

    Men hon klappade sig själv på axeln – hon behöver nog det eftersom ingen annan utanför regeringen gör det – och verkade allra nöjdast med att det inte var en rödgrön regering som satt vid makten. Att utsläppen ökar tyckte hon var de tidigare regeringarnas fel. Ändå kommer hennes förslag på åtgärder i framtiden vara ungefär desamma som de rödgrönas.

    Det är en mycket obehaglig framtid vi går till mötes med regeringens huvudlösa tvärtom-politik.
    Inte undra på att vi klimataktivister behöver skrika allt högre för att höras, men varför skulle Romina bry sig? Hon är ju ”lagspelare” och samarbetar hellre med sina klimatförnekande kompisar i SD, än de rödgröna partierna.
    Nu börjar vi förstå att den där ”röda linjen” Johan Persson pratade om före valet – handlade om röd linje mot ett helt annat parti, efter valet – på Liberalernas vis:
    ”Ty så göra vi när vi ändrar politiken, när vi sitter i regering”

    Hej då!
    💚🌍💚

    #FridaysForFuture vid Gustav Adolfs torg från 9.00

    #peopleforfuture vid Sagerska från 11.00, varje fredag

    Lämna en kommentar

    23 februari, 2024 · 15:29

    Anyday for future…

    Igår var det den femtionde dagen på året 2024.

    Jag tänkte att jag kanske skulle hålla ut i 100 dagar, fast egentligen är det redan kört. En eller två dagar har jag inte hunnit, fast… Vad gör det egentligen om hundra år? Man blir sällan ihågkommen för det man inte gör. Oftast minns vi ju människor för deras bedrifter. Vår nuvarande regering kommer inte bli ihågkommen för sitt snabba agerande för en bättre klimatpolitik. Eftersom de inte har gjort något positivt i det fallet. Vad kommer de bli ihågkomna för? Kanske att de ändrade flest lagar på kortast tid. För att de fängslade flest kriminella? För att de har struntat i klimatlagen? För att de har möjliggjort största utfisket av Östersjön eller dödandet av svenska rovdjur? För att de har underminerat demokratin och yttrandefriheten?

    Vi har ännu inte facit. För egen del, är det den regering jag helst vill glömma på kortast möjliga tid. Vilket tyvärr är omöjligt så länge de fortfarande regerar.

    Men om jag tänker tillräckligt mycket på bra saker andra har gjort, kan jag förvilla mina tankar.

    Idag tänkte jag frångå mina föresatser att hålla ut med bloggandet ”för framtiden” varje dag. Det kommer ingen komma ihåg mig för, men jag kommer att tacka mig själv för att jag hade förståndet att sluta i tid, till skillnad från Tidö-regeringen, som inte har förstånd att göra något vettigt av någonting.

    Tack ska jag ha! 😏

    Hädanefter blir det #vilkendagsomhelstförframtiden

    Eller #AnydayForFuture

    Vi ses när som helst ”för framtiden”!

    Ha det!

    💚🌍💚

    Eller för ”baktiden”? 😏

    Lämna en kommentar

    20 februari, 2024 · 21:11

    Måndag – Så blev det kväll…

    Det händer att jag vaknar upp en måndag morgon och känner mig ganska pigg, och känner lust att uträtta saker.

    Varför inte skriva en bok? Eller förändra världen? Ja, eller något annat storstilat… 😏

    Men det brukar sluta med att jag frampå kvällskvisten kommer på att, jag har ju inte bloggat idag. Eller gjort något annat jag hade föresatt mig.

    (Fast jag har faktiskt både spelat fiol och gjort gymnastik och lagat mat och köpt en blodtrycksmätare. Men inget storstilat… 😏)

    Ja, men Rom byggdes ju inte på en dag – inte ens en vecka – kan man ju invända. Nej, men jag har ju inte ens börjat förändra världen. Inte en mening har formulerats på den nya boken jag hade tänkt skriva. Men tanken var kanske i alla fall god. Att vilja något över huvud taget… Och att överhuvudtaget känna att om jag skulle vilja, skulle jag kanske kunna göra något åt saken. Förutsättningar finns i alla fall i teorin, för väldigt många, men i praktiken för väldigt få.

    Jag såg på Aktuellt idag ett inslag om människors längd. I länder där välfärd och sjukvård för alla har utvecklats väl, blir människor allt längre. T.ex i Nederländerna, där de efter senaste kriget var väldigt korta, men har nu blivit långa. I USA är utvecklingen gått åt andra hållet. I länder där man främjar skolgång, borde alltså förutsättningar för att människor skriver böcker öka. Så är det förstås.

    Hur det ska bli i Sverige med den saken, kan man undra, Vi har visserligen skolplikt, men hur går det när skolorna inte längre har råd med läromedel eller ens utbildade lärare.

    Så om jag vill förändra världen, måste jag nog se till att alla först har rätt förutsättningar att kunna göra det de vill. Det kan ta tid. Och jag kan inte göra det själv.

    Om jag ska skriva en bok, vet jag inte riktigt vad som krävs. Har inte vetat hittills, i alla fall.

    Alltså…jag får nog ta mig an något lättare.

    Gå och lägga mig, t.ex.

    I morgon är det tisdag. Vi får väl se vad som inte blir av då… 😏

    Lämna en kommentar

    19 februari, 2024 · 23:36